Protetică dentară
Protetica reprezintă o specialitate ce tratează metodele de restaurare morfo-funcțională și estetică a aparatului dento-maxilar cu ajutorul unor proteze biocompatibile. A fost pentru prima dată introdusă în anul 1948, în SUA. În Europa, primul stat care a pus bazele proteticii a fost Croația, în 1970. La nivel mondial, protetica este recunoscută ca ramură separată a stomatologiei în 50 de țări, dintre care 20 sunt țări europene. După tipul structurilor restaurate, se pot distinge două subdomenii: protetica dentară și protetica maxilo-facială.
Prin intervenții de protetică dentară se restabilește integritatea dentară afectată de leziuni sau degradare, folosind lucrarea protetică – proteza dentară – fixă sau mobilă, individualizată pacientului, fațetele dentare, coroanele dentare, incrustațiile, punțile dentare și lucrările complexe protetice pe implanturi.
Protetica dentară nu inseamnă doar estetică. Este, de asemenea, necesară o reconstrucție funcțională, ceea ce înseamnă că trebuie ținut seama de fonație (producerea sunetelor), masticație (mestecarea alimentelor) și ocluzia dentară pentru a evita bruxismul (scrâșnirea dinților). Medicul dentist sau specialistul care execută o lucrare protetică trebuie să vizualizeze rezultatul final și să fie capabil să-l reproducă.
Punțile dentare fixe
Restaurările mobile, indiferent de cât de bine sunt făcute, nu se simt și nu funcţionează ca dinții naturali. Punțile fixe s-au apropiat cât de mult posibil de senzația de dinți naturali. Cu toate acestea, acest lucru presupune un sacrificiu de țesut dentar sănătos prin șlefuire, reducere coronară și acoperirea dinților naturali vecini spațiului edentat pe care se sprijină puntea.
Proteze dentare mobile totale
Unii oameni pot purta protezele totale fără probleme de stabilitate, dar nu este un lucru neobişnuit pentru un purtător de proteză totală de a experimenta durere şi leziuni ale gingiilor si mucoasei bucale sau dificultăţi în a mânca sau a vorbi. Mulți purtători de proteze totale sunt îngrijoraţi că proteza ar putea aluneca şi i-ar putea pune în situații jenante.
Proteza parțială
Atunci când mai mulţi dinţi lipsesc, o proteză parțială detașabilă poate reprezenta soluția necesară pentru a umple spaţiile. Protezele parțiale sunt atașate, de obicei, de dinții naturali, prin croșete inestetice. Aceste elemente vizibile pot suprasolicita dinții naturali existenți şi pot provoca apariția cariilor dentare.
Zirconiul, ceramica presată (disilicat de litiu) sau ceramica feldspatică sunt câteva exemple de materiale noi cu ajutorul cărora, folosind protocolul corect, reușim să obținem construcții durabile și cât mai apropiate de natural.
Cele mai frecvente tratamente protetice:
• Lucrări protetice (coroane dentare, punți dentare) din materiale nobile, seminobile, ceramica dentară
• Proteze mobile sau mobilizabile
• Proteze scheletate clasice sau cu sisteme speciale
• Fațetări ceramice sau compozite
• Lucrări pe implante
• Tratament de echilibrare ocluzală
• Incrustații din materiale nobile sau ceramică
Folosim materiale de cea mai bună calitate și colaborăm cu tehnicieni foarte bine pregatiți, de aceea vă oferim lucrări personalizate, nu numai remarcabile din punct de vedere estetic, dar și funcțional.
Executăm:
– fațete ceramice sau din compozit;
– coroane pe implant;
– coroane și punti din porțelan pe suport metalic;
– coroane și punți din portelan pe suport de zirconiu;
– lucrări din porțelan fără suport metalic;
– proteze acrilice și elastice, totale și parțiale
– proteze pe implanturi;
– proteze scheletate cu sisteme speciale.