Pedodonția

Pedodonţia este o ramură a stomatologiei, care se ocupă cu: studiul patologiei odontale (caria simplă, caria complicată, traumatisme,distrofii), parodontale şi a mucoasei orale la copii şi adolescenţi precum şi cu tratamentul preveniv şi curativ al acestor îmbolnăviri.

Erupția dentară reprezintă totalitatea mişcărilor efectuate de viitorul dinte din poziţia sa de formare intraosoasa până ajunge în planul de ocluzie devenind dinte funcţional şi este un proces fiziologic, de lungă durată, complex, determinat genetic. Procesul erupţiei şi dezvoltării ocluziei durează 13-15 ani (excluzând molarii de minte).

Când erup dinții temporari?

Incisivul central inferior la 6 luni
Incisivul central superior la 10 luni
Incisivul lateral superior la 11 luni
Incisivul lateral inferior la 12-13 luni
Molarul 1 inferior la 1 an şi 4 luni
Molarul 1 superior la scurt timp după primul
Caninul inferior la 1 an şi 7 luni
Caninul superior la câteva săptămâni
Molarul 2 inferior la 2 ani şi 3 luni
Molarul 2 superior la 2 ani şi 4-6 luni

Când erup dinții permanenţi?

Molarul 1 la 6-7 ani
Incisivul central inferior la 6-7 ani
Incisivul central superior la 7-8 ani
Incisivul lateral inferior la 7-8 ani
Incisivul lateral superior la 8-9 ani
Caninul inferior la 9-11 ani
Premolarul 1 superior la 9-10 ani
Premolarul 1 inferior la 9-11 ani
Premolarul 2 superior la 10-12 ani
Premolarul 2 inferior la 11-12 ani
Caninul superior la 10-13 ani
Molarul 2 la 11-13 ani

Profilaxia

Un rol foarte important în profilaxie este comunicarea cu părinții. Aceștia trebuie să fie atenți la erupția dinților și la eventualele tipuri de carii incipiente, cum sunt cele de biberon. Alimentația este iarăși un subiect foarte sensibil la copii, o concentrație mare de zahăr în mâncare dăunează dezvoltării armonioase a dinților, plus atacarea smalțului în dezvoltare. Igiena dentară trebuie să înceapă o dată cu apariția primilor dinți temporari, iar în acest sens puteți să vă lăsați sfătuiți de către un medic stomatolog cu măsurile de igienă corespunzătoare.

Sigilarea dinților temporari și definitivi

În timpul erupției dinților definitivi, se apelează la măsuri de prevenire a apariției carieri dentare pe suprafața dinților, în șanțuri, fosete și la colet în special la molari. Cu apariția la 6 ani a dinților definitivi, o dată cu creșterea maxilalelor, apar primii molari permanenți, care nu sunt în întregime mineralizați, acest proces se prelungește posteruptiv. Aceștia pot fi ușor afectați de procesul carios. Un factor important este alimentația copilului, precum și igiena individuală. Astfel educarea copiilor de la vârste fragede este foarte importantă, în special în dezvoltarea armonioasă a arcadelor dentare și maxilare.

Expertiza noastră

Stomatologie generală 90%
Implantologie 90%
Chirurgie 90%
Tratamente laser 90%
Ortodonție 90%
Parodontologie 90%
Pedodonție 90%
Protetică dentară 90%
Estetică dentară 90%
Endodonție 90%
Inhalosedare 90%
Radiologie și Computer Tomograf (CT) 90%