Pedodonția
Pedodonţia este o ramură a stomatologiei, care se ocupă cu: studiul patologiei odontale (caria simplă, caria complicată, traumatisme,distrofii), parodontale şi a mucoasei orale la copii şi adolescenţi precum şi cu tratamentul preveniv şi curativ al acestor îmbolnăviri.
Erupția dentară reprezintă totalitatea mişcărilor efectuate de viitorul dinte din poziţia sa de formare intraosoasa până ajunge în planul de ocluzie devenind dinte funcţional şi este un proces fiziologic, de lungă durată, complex, determinat genetic. Procesul erupţiei şi dezvoltării ocluziei durează 13-15 ani (excluzând molarii de minte).
Când erup dinții temporari?Incisivul central inferior la 6 luni |
Când erup dinții permanenţi?Molarul 1 la 6-7 ani |
Profilaxia
Un rol foarte important în profilaxie este comunicarea cu părinții. Aceștia trebuie să fie atenți la erupția dinților și la eventualele tipuri de carii incipiente, cum sunt cele de biberon. Alimentația este iarăși un subiect foarte sensibil la copii, o concentrație mare de zahăr în mâncare dăunează dezvoltării armonioase a dinților, plus atacarea smalțului în dezvoltare. Igiena dentară trebuie să înceapă o dată cu apariția primilor dinți temporari, iar în acest sens puteți să vă lăsați sfătuiți de către un medic stomatolog cu măsurile de igienă corespunzătoare.
Sigilarea dinților temporari și definitivi
În timpul erupției dinților definitivi, se apelează la măsuri de prevenire a apariției carieri dentare pe suprafața dinților, în șanțuri, fosete și la colet în special la molari. Cu apariția la 6 ani a dinților definitivi, o dată cu creșterea maxilalelor, apar primii molari permanenți, care nu sunt în întregime mineralizați, acest proces se prelungește posteruptiv. Aceștia pot fi ușor afectați de procesul carios. Un factor important este alimentația copilului, precum și igiena individuală. Astfel educarea copiilor de la vârste fragede este foarte importantă, în special în dezvoltarea armonioasă a arcadelor dentare și maxilare.