Profilaxia dentară

Este cea mai simplă și ieftină metodă de tratament. Profilaxia constă dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale. Mai mult, profilaxia previne și evolutia acestor afecțiuni odată ce ele au aparut.

Asadar, profilaxia dentara are 2 roluri:
– prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale
– prevenirea evoluției cariei dentare și a bolii parodontale și a apariției complicațiilor

Principalele metode de profilaxie:

Igiena orală este cea mai importantă metodă de profilaxie. Placa dentară se acumulează pe suprafața dinților după fiecare masă. Dacă nu este îndepartată prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformandu-se în tartru dentar.

Mai mult, dacă alimentele bogate în carbohidrați sunt lăsate prea mult în contact cu dinții, va crește și cantitatea de placă dentară.

Principalul obiectiv al igienei orale este îndepărtarea plăcii dentare de pe suprafața dinților și prevenirea depunerii acesteia. O igienă orală corectă presupune un periaj dentar regulat și corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea aței dentare și a apelor de gură.

Controale periodice regulate

Controalele periodice sunt foarte importante pentru menținerea sănătății orale. Multe afecțiuni orale evoluează fără dureri mai ales în fazele inițiale; așadar, pacienții nu sunt constienți de apariția lor până în momentul în care au progresat deja semnificativ. În timpul controlului periodic, medicul stomatolog poate depista carii incipiente de care pacientul nu este încă alertat sau poate descoperi semne inițiale ale unei îmbolnăviri gingivale.

De asemenea, anumite lucrări dentare sau restaurări existente pot avea nevoie de reparații sau recondiționări. Medicul va face și o evaluare a stării de sănătate a țesuturilor orale. Ca regulă generală, cu cât o afecțiune este descoperită mai precoce, cu atât este mai ușor de tratat. Controalele periodice ar trebui efectuate cel putin de 2 ori pe an si chiar mai des daca situatia clinica o cere.

Detartrajul

Detartrajul reprezintă procesul de îndepartare a tartrului și plăcii dentare folosind instrumente de mână sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice. Placa dentară este principalul factor cauzator al gingivitei și cariei dentare, iar tartrul este o formă de placă dentară calcificată de asemenea nocivă pentru gingie și structurile dentare. Scopul detartrajului este îndepărtarea tartrului și a plăcii dentare. Este important să se îndepărteze atât tartrul supragingival cât și cel subgingival. Aparatele de detartraj ultrasonice asigură o curățare foarte eficientă a tartrului și plăcii dentare.

Periajul profesional

Periajul profesional are ca scop îndepărtarea plcii dentare ce a mai rămas după detartraj precum și a diverselor pete sau colorații de pe suprafața dinților. Periajul profesional este realizat de medicul dentist cu ajutorul instrumentelor mecanice. Pasta cu care se execută periajul profesional are un conținut bogat în fluor, fiind aplicată pe suprafața dinților cu ajutorul unor cupe din cauciuc atașate la micromotor. Este bine să se apeleze la periajul profesional macar de 2 ori pe an (de obicei în timpul controalelor periodice). Periajul profesional este foarte eficientă în îndepărtarea plăcii dar
trebuie însoțit de o igienă oral regulată.

Sigilarea șanțurilor și fosetelor

Aceasta metodă preîntâmpină stagnarea microbilor și a plăcii dentare în șanțurile și fosetele molarilor și premolarilor prevenind astfel apariția cariilor la acest nivel. Șanțurile și fosetele sunt un loc predilect în care placa se poate forma și acumula deoarece sunt dificil de igienizat. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale compozite fluide în interiorul șanțurilor și fosetelor care după întărire vor „închide” aceste spații. Sigilarea se execută pe molarii și premolarii definitivi ai copiilor imediat dupa ce aceștia au erupt. Vă reamintim, molarii 1 definitivi erup la 6 ani, molarii 2 definitivi erup la 12 ani, molarii 3 (sau de minte) după 18 ani iar premolarii definitivi între 10 și 12 ani.
Și adulții pot beneficia de sigilare dacă aceasta nu s-a realizat înainte. Materialele de sigilare se uzează în câțiva ani; în consecință, este nevoie de o monitorizare constantă pentru a le putea înlocui dacă este cazul.

Depistarea și tratarea cariilor incipiente

Este o metoda eficientă de profilaxie deoarece previne evoluția cariilor și apariția complicațiilor. Cariile mici sunt mai ușor și mai ieftin de tratat. Odată ce apar complicațiile datorate evoluției cariilor, tratamentul este atât mai complicat cât și mult mai scump. Schimbări de dietă
Alimentele bogate în carbohidrati (sau zaharuri) sunt o sursă foarte bună de consum pentru
bacteriile din placa dentara. Frecvența consumului de zaharuri este mult mai importantă decat cantitatea totală consumată. Așadar, este indicat să se reducă consumul de dulciuri între mese deoarece acestea creează o rezervă nutritivă continuă pentru bacteriile din cavitatea bucală.

În plus, o dietă săracă în calciu crește șansele apariției bolii parodontale și a tulburărilor articulare.

Fluorul și fluorizarea

Fluorul este un mineral care ajută la întărirea smalțului, pe care îl face mai rezistent la acțiunea cariilor. Metodele de fluorizare sunt extrem de variate. Există un mare număr de articole care discută beneficiile sau riscurile administrării fluorului.

Expertiza noastră

Stomatologie generală 90%
Implantologie 90%
Chirurgie 90%
Tratamente laser 90%
Ortodonție 90%
Parodontologie 90%
Pedodonție 90%
Protetică dentară 90%
Estetică dentară 90%
Endodonție 90%
Inhalosedare 90%
Radiologie și Computer Tomograf (CT) 90%