Ortodonția

Este ramura a stomatologiei ce se ocupă cu alinierea dinților. Tratamentul ortodontic constă în folosirea de aparate ortodontice pentru a alinia corect dinții.

Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut și o durabilitate mai mare a dinților.

Există numeroase tipuri de aparate atât fixe (aparate ortodontice clasice, aparate ortodontice fixe speciale, menținătoare de spațiu fixe), cât și mobile (gutiere, menținătoare de spațiu mobile, aparate pentru repoziționarea maxilarului, scuturi labiale sau vestibulare, arc transpalatinal, aparate de contenție mobile sau dispozitive cranio-cervicale de tracțiune), pentru realinierea dinților,  neantrenarea mușchilor manducatori și influențarea creșterii maxilarelor. Aparatele ortodontice funcționează prin exercitarea unei presiuni ușoare asupra dinților și maxilarelor. În funcție de severitatea problemei, medicul dentist poate recomanda tipul de aparat corespunzător.

Aparate ortodontice

Aparatul dentar (ortodontic) este dispozitivul medical care produce mișcări controlate ale dinților (cu efect ortodontic), aceștia modificându-și poziția în direcția dorită de către medicul ortodont. La copiii aflați în perioada de creștere, aparatul dentar poate avea și efect ORTOPEDIC, adică poate ghida direcția de creștere a oaselor feței. Aparatul dentar poate fi confecționat din: metal, plastic, ceramică, safir sau combinații ale acestora.

 

Aparatele metalice fixe fac referire la bracketsii clasici metalici. Acești bracketi sunt confecționați în principal dintr-un aliaj Ni-Ti , oțel sau aliaje de aur. Pacienții care prezintă alergii la unul din aceste metale, nu vor putea purta acest tip de aparat.

Bracketii sunt lipiți de fiecare dinte în parte. Materialul cu care aceștia sunt lipiți de dinți este un adeziv (bonding) special conceput pentru uz ortodontic, iar prin mijlocul lor va trece arcul (un fir din sârmă de Nichel-Titan sau oțel) care va activa întreg ansamblul, impunand forțe dinților pentru a se deplasa în direcția dorită.

Este considerat a fi cea mai buna alegere în cazul tratamentului pentru adolescenți, iar faptul că poate fi personalizat cu elemente colorate (la alegere) îi ajută pe adolescenți să fie „la modă”.

Este totodată o variantă foarte bună și pentru adulți, deoarece:

  • tratamentul cu acești bracketi durează mai puțin decât cu alt tip de bracketi (de ex. ceramici), pentru că medicul are un control mai bun al forțelor și al mișcărilor dinților.

Aparatele ceramic fixe sunt constituite din bracketi de ceramică alba, de culoarea dinților. Ele fac parte din categoria aparatelor estetice.  La fel ca și la aparatul metalic, fiecare bracket ceramic este lipit pe câte un dinte. Arcul de activare (sârma principală care unește bracketii) este de asemenea estetic, vopsit in alb.

 

Avantaje și indicații de bracketi ceramici:

  • sunt mai puțin vizibili decât cei metalici
  • sunt indicați în cazurile cu înghesuiri dentare ușoare sau medii

 

Aparatele fixe din Safir sunt constituite din bracketi de safir, care este al doilea mineral ca duritate după diamant.

Avantajele bracketilor din safir:

  • mai confortabil pentru pacient
  • invizibil, mai transparent decât cel din ceramic
  • absența colorațiilor pe bracketi

Expertiza noastră

Stomatologie generală 90%
Implantologie 90%
Chirurgie 90%
Tratamente laser 90%
Ortodonție 90%
Parodontologie 90%
Pedodonție 90%
Protetică dentară 90%
Estetică dentară 90%
Endodonție 90%
Inhalosedare 90%
Radiologie și Computer Tomograf (CT) 90%