Implantul dentar

Istoria ne invață faptul că oamenii au avut tendința de a găsi un înlocuitor dintelui lipsă prin metoda transplantării și chiar a unor tehnici de implantare. Începutul implantelor dentare are loc la egipteni, etrusci și grecii antici. Civilizațiile acestea au încercat o serie de materiale cu care să facă implantarea, cum ar fi os, jad și metal. În era moderna, Implantul Dentar a devenit singura sursă de a înlocui un dinte extras cu unul artificial care să funcționeze în armonie cu  biocompabilitatea osoasă a pacientului.

Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt pivoți/șuruburi din titan sau alte materiale, care sunt inserate în osul pacientului, fie cel maxilar, fie cel mandibular. Aceste ancore metalice actioneză ca înlocuitori ai rădăcinei dintelui. Doctorul inseră chirurgical implantul în os, obține o legatură între os și titan, făcând astfel o fundație stabilă pentru viitorul dinte artificial.  Se aplică apoi capele de vindecare pentru gingie și implant. Acesta ajută la păstrarea stucturii faciale, prevenind astfel posibilele rectracții osoase și gingivale, care apar în mod normal postoperator.

Procedura chirurgicală

P Pentru majoritatea pacienților, plasarea implanturilor dentare implică două proceduri chirurgicale, implanturile sunt fixate în osul maxilar, unde aderă timp de 3-6-9 luni în funcție de caz, în acest timp și gingia se regenerează. Pacientul poate purta o proteză temporară și se recomandă mese de consistență moale pentru a nu suprasolicita țesuturile.

D Dupa osteointegrarea implantului, urmează faza 2. Descoperirea lui de stratul gingival format, apoi se vor atașa 2 posturi care vor pătrunde prin gingie și vor susține lucrarea protetică, urmând să fie acoperite cu coroanele dentare artificiale. Întreaga procedură durează între 6 și 8 luni, iar cei mai mulți pacienți prezintă întreruperi minime din viața lor privată.

Tipuri de implanturi dentare

Există numeroase tipuri de implanturi dentare, fiecare dintre ele fiind proiectate în funcție de nevoile pacienților. După o evaluare completă, medicul implantolog va recomanda tipurile de implanturi dentare pentru fiecare caz, ținând cont de scopul procedurii și de starea țesuturilor parondontale a fiecarui pacient.

Implantul dentar în funcție de etapele procedurii 
O altă categorie comună în cadrul implantelor dentare este dat de numărul de etape chirurgicale efectuate pentru amplasarea implantului.

a. Implantul dentar în două etape
Este cel mai comun tip de implant. În timpul primei faze, cea chirurgicală, implantul este inserat în osul maxilarului astfel încât partea superioară să fie la nivelul osului. Gingiile sunt apoi cusute pentru a acoperi implantul definitiv. Se așteaptă câteva luni pentru ca implantul să se integreze în maxilar.
În cea de-a doua fază, medicul dentist va face o mică incizie în țesutul gingival pentru a expune și „conecta” cu implantul dentar. După ce s-au vindecat gingiile, implantul este gata pentru restaurarea finală: o coroana, o punte sau o proteză.

b. Implantul dentar într-o singură etapă 
Acest tip de implant s-a dezvoltat în ultimii ani și oferă pacienților o procedură în timp mai scurt. Diferența majoră a acestui tip de implant este dată în primul rând de durata și de procedura finală.

Procedurile din implantologie includ:

• Implant endoosos;
• Bara de conectare implante;
• Capsa – patrice – agregat implantar;
• Bont protetic implantar;
• Proceduri complementare implantului dentar: adiție și grefe osoase, sinus lift;
• Proceduri întreținere implant;
• Reparație proteză ancorată pe implante;
• Reparație bont implantar;
• Îndepărtare implant.

ȘEDINȚELE PENTRU IMPLANT

Ce se va întampla la fiecare programare?

Etapa de plasare a implantului în os (intervenția chirurgicală propriu-zisă) este cea mai scurtă dintre ședințe (30-120 minute în funcție de numărul implantelor) și nu presupune o solicitare deosebită din partea dumneavoastra. Etapele întregului tratament sunt următoarele:

Ședința 1: Consultația inițială
Aceasta are ca scop examinarea clinică a situației din cavitatea orală și analiza imagistică pentru a evalua dacă există os suficient pentru a asigura stabilitatea unui implant dentar. Dacă medicul implantolog decide că implantul se poate realiza, veți stabili împreună data următoarei programări pentru efectuarea intervenției chirurgicale de inserare a implantului.
Ședința 2: Plasarea implantului în os
Medicul implantolog va realiza anestezia zonei și va introduce implantul în os după care acesta va fi acoperit de gingie (vezi radiografia panoramică de mai jos).
Ședința 3: Controlul post-operator
După 10 zile de la intervenție, se îndepărteaza firele de sutură care au ajutat la vindecarea gingiei. Așadar, implantul de titan nu va fi vizibil timp de 4-6 luni, interval necesar pentru integrarea lui în os și vindecare.
Ședința 4: Descoperirea implantului
După perioada de vindecare de 4-6 luni, peste implant se va monta un „șurub de vindecare” pentru a asigura loc în gingie coroanei de ceramică. Aceasta nu este o manoperă de durată, aproximativ 10-14 zile.
Ședința 5: Realizarea coroanei dentare din ceramică
În această etapă, peste implant se va pune „bontul” care va susține coroana dentară din ceramică. Acestui bont i se va lua o amprentă care va servi la realizarea coroanei dentare în laborator.
Ședința 6: Cimentarea coroanei dentare
În această ședință se va stabilii și periodicitatea vizitelor necesare pentru o bună mentenanță.

Ședința 7: Verificarea lucrării

Medicul care a finalizat lucrarea protetica, decide o consultatie ulterioara in intervalul 1-3 luni, obligatorie pentru pacient.

Întrebări frecvente

  • De ce ar trebui să optez pentru un implant dentar?
  • O investiție de viitor în calitatea vieții dvs.
  • Vă poate scuti de alte cheltuieli cu dinții pe viitor.
  • Păstrează intacți dinții vecini celui lipsă.
  • Stimulează funcțional osul, care nu se mai resoarbe.
  • Ce se întâmplă dacă unul sau mai mulți dinți lipsesc și nu doresc implant?
  • Efectele negative ale lipsei unui dinte sunt întâlnite și conduc în timp atât la deteriorarea dinților vecini, dar și efecte la distanță:
  • Osul se resoarbe (se atrofiază).
  • Dinții vecini se înclină spre spațiul rămas liber.
  • Dinții antagoniști coboară.
  • Crește riscul de apariție a cariilor.
  • Crește riscul de apariție a bolii parodontale.
  • Produce dureri ale articulației temporo-mandibulare.

Există alternative la implantul dentar?

Alternativa la implanul dentar este realizarea unei lucrări protetice (punte) ancorată pe dinții vecini
dintelui care lipsește. Pentru aceasta, dinții vecini trebuie șlefuiți pentru a fi acoperiți de coroane dentare.

Orice persoană poate beneficia de implant dentar? DA
– Indiferent de vârstă.
– Dacă starea generală de sănătate este bună.
– Dacă se poate face adiție de os când acesta nu este sufficient.

Echipa Dental Pulse

Expertiza noastră

Stomatologie generală 90%
Implantologie 90%
Chirurgie 90%
Tratamente laser 90%
Ortodonție 90%
Parodontologie 90%
Pedodonție 90%
Protetică dentară 90%
Estetică dentară 90%
Endodonție 90%
Inhalosedare 90%
Radiologie și Computer Tomograf (CT) 90%